Lugna dagar

Vi har haft ett par lugna dagar nu i slutet av veckan. Linnea ville inte gå till öppna förskolan så vi har bara varit hemma och haft det mysigt. Igår var vi på Ikea och handlade lite nytt, speciellt till Linnea. Hon fick "vuxentäcke och vuxenkudde" som hon var så stolt över. Det slutade faktiskt med att hon ville somna själv i sin egen säng istället för i stora sängen med mig och Cornelia. Hon bäddade ner sig och somnade på 2 minuter, jag trodde att det bara var en engångsföreteelse men icke! Ikväll så gick hon in i sin säng igen, så nu hoppas jag verkligen att det håller sig såhär för det är faktiskt himla skönt att bara säga god natt och gå där ifrån. Nu är det bara lillfia kvar som ska lära sig att somna själv. Men vi gör flera försök i veckan med att ge henne flaska med välling men hon ratar det totalt. Det är inget annat än mammas bröst som gäller för henne. Menmen det är bara att vänta ut, det tog ju bara 2,5 år för Linnea att somna själv haha!
 
Jag har nu ikväll suttit och räknat lite på räkningar osv. Har ändrat försäkringar och avslutat lite prenumerationer så nu har vi gått ner några tusenlappar i månadskostnad. Det behövs verkligen göra med jämna mellanrum, nu var det 7 månader sedan sist. Jag har en fixering vid planering och uträkningar. Jag kan sitta i evigheter och räkna och ha mig för att komma fram till en hållbar lösning.
 
Min man fick sig ett ryck och "renoverade" toaletten. Så nu har vi trall och stenar på golvet där inne haha När det är färdigt så blir det nog väldigt snyggt De har även varit här och bytt skåpsluckor och köksbänk nu. Det ser lite skevt ut med tanke på att golvet har en helt annan färg än luckorna. Men det ska vi åtgärda så snart det finns tid och ork för det!
 
Nej nu ska jag gå och titta till mina busungar och sen slänga mig framför tvn och se på tonårsbossen.
 

Bildbomb från påskhelgen

 

"ameh typis mamma"

Linnea har börjat med en hysteriskt rolig grej. Hon kan komma och fråga efter mjölk och om mjölken skulle vara slut just då så säger jag ju givetvis de. Då svarar hon "ameh typis (typiskt)" med en väldigt besvärande röst och går iväg haha. Sen har hon även börjat skoja om saker. Hon kan säga att det är kallt, då svarar jag tex. "Tycker du verkligen de? Vill du ha en tröja?" då svarar hon "Haha nej mamma, skoja bara" och skrattar jättemycket. Haha ni kan nog inte förstå hur roligt det faktiskt är då man måste höra henne i verkligheten. Men jag kan iaf säga att jag ligger dubbelvikt varje gång! :D
 
Idag stack jag och tjejerna ut på äventyr. Vi promenerade bort till en stor lekplats vid Eriksberg, de tog oss ungefär 30 min. Alldeles underbar när båda tjejerna sover, solen skiner och jag kan gå i min ensamhet och filosofera. När vi väl kom fram så vägrade Linnea gå ur vagnen så jag satt på en bänk i solen i 20 minuter innan mamma kom. Då gick vi en liten promenad i området och efter det så var Linnea pigg på att leka. Så då blev det full fart i rutschkanan, indiantälten och gungorna. Efter ytterligare en stund så kom min snygga man och lekte med oss också. När det började bli kallt så drog vi oss hemåt och käkade pizza haha.
 

Linneas utveckling 2,5 år :)

Linnea blev 2,5 år för en månad sedan och hade då tänkt att skriva en uppdatering över hennes utveckling men glömde helt av de. Så nu kommer ett inlägg om hennes utveckling som 2 år och 7 månader gammal. Och detta är inget "skrytinlägg" utan det är mest för att jag vill ha de uppskrivet på ett ställe där det alltid ligger kvar.
 
Hon slutade med välling både morgon och kväll för ca 1,½ månad sedan.
Bajsar på toaletten, och kissar även vissa dagar på toaletten, ingen stress!
Äter uruselt.
Yoghurt till frukost,
Köttbullar, falukorv eller omelett till lunch.
Ibland ett äpple eller en banan till mellanmål.
Samma sak till middag som vid lunchen, oftast äter hon bara 1-3 tuggor.
Yoghurt eller en macka en stund innan hon ska lägga sig.
Hon somnar ca 20 och sover oftast oavbrutet till 07-08, med undantag för nätter med mardrömmar och dagar då hon har sovit på dagen, då somnar hon närmare 22 istället.
Sover väldigt sällan middag, vi får hålla henne vaken så att hon somnar på kvällen.
Hon har storlek 92 på kläder, har börjat köpa storlek 98.
Använder fortfarande napp, snutte och gosedjur.
Hon är ca 88 cm lång och väger ca 13 kilo.
 
KAN/TAL
* Har ett enormt stort ordförråd, minst 3-400 ord skulle jag tro, och ca 15-20 på engelska bortsett från dom i texten under.
* Kan de 12 "vanligaste" färgerna på svenska och engelska och ser skillnad på exempelvis mörkrosa, rosa och ljusrosa.
* Kan räkna felfritt upp till 6, behöver ha hjälp med 7 sen kan hon resten upp till 12. Hjälper man henne inte så räknar hon till 6 och börjar sedan om på 1. Kan även räkna till 4 på engelska.
* Hon förstår enklare "mattetal", om jag säger att det fanns 4 äpplen i skålen från början men sen tog jag 2 och frågar henne sedan hur många som då fanns kvar så svarar hon 2 stycken.
* Kan namnet på alla möjliga djur, vilda, tama, bondgårdsdjur, "skogsdjur" osv., dess läten och deras ungar, t.ex. kattunge, lamm osv.
* Kan ungefär halva alfabetet på svenska och engelska.
* Har börjat använda sig av ord så som kanske, strax, orkar inte, inte nu, vill inte, kan inte, typiskt, också, och, förlåt mm.
* Vet namnet på de i hennes närhet, hon vet att jag heter Victoria och varje gång något säger Vicky till mig rättar hon och säger "Nej mamma inte Vicky, mamma heter Victoria".
* Har börjat böja ord, än så länge blir det oftast fel. Sängen blir istället sänget osv.
* Säger henne, honom, den, det, jag och du, väntar bara på att "ni" ska komma snart också.
* Kan skillnaden på stor och liten, även i olika sammanhang. Vi gick ute jag, Linnea, Cornelia och min mamma. Nea sa då "Mormor och mamma är stora, Nea är liten" Sen pekade hon på Cornelia och sa "Bebben är liten och Nea är stor".
* Förstår när man är arg, ledsen, stressad osv. och anpassar ordvalet efter de. Märker hon att jag är ledsen/besviken över något så kommer hon ofta och säger "Mamma inte ledsen, kom krama mig?"
* Hon kan hoppa jämfota och tränar på att balansera på ett ben.
* Vi tränar just nu på att ta av oss och ta på oss själva, om någon vecka så sitter det nog utan problem.
* Hon lyssnar alltid när man säger till henne att hon inte får göra vissa grejer, att hon ska komma osv.
 
ÄR/ÄLSKAR
* Är väldigt omtänksam mot Cornelia, gråter hon så går Linnea dit och säger "Så bebben ingen fara, Nea är här nu" och så sjunger hon en sång. Hon kramar och pussar Cornelia hela tiden.
* Hon är extremt bestämd. Cornelia får absolut inte röra hennes böcker t.ex. (hon vill inte att de ska gå sönder) så då kan hon putta till Cornelia, men säger sedan förlåt och kramar henne.
* Hon är social och glad mot de flesta hon möter, hon älskar att kramas och hålla handen med andra barn. Hon går direkt fram till en "ledig" unge och säger hej och börjar leka.
* Hon leker rollekar, gärna restaurang/picknick, doktor eller att leka med små figurer.
* Hon absolut älskar att läsa böcker, ca 20 om dagen bir det säkert. Hon sitter och bläddrar och förklara vad som händer på bilderna.
* Hon älskar att sjunga och kan ca 15 sånger och dess rörelser.
* Hon älskar att dansa, helst till gangnam style eller syster sol.
* Hon tycker om att hjälpa till hemma, favoriten är att fylla/tömma diskmaskinen och att fylla tvättmaskinen och trycka på respektives knappar för att starta dom.
* Hon hjälper nästan alltid till med att plocka undan i lägenheten innan läggdags.
* Hon är pedant och vill absolut inte att något ska ligga på fel plats, varken på hennes rum eller någon annanstans i lägenheten.
* Hon är otroligt ordentlig och hittar aldrig på "hyss" och har faktiskt aldrig gjort.
* Hon är ganska "tjejig", målar sina egna naglar, borstar mitt hår, gillar att gå i klädaffärer, låtsassminkar sig. älskar att ha klänning på sig, kollar sig i spegeln flera ggr om dagen osv. Men samtidigt så älskar hon "coola" kläder, "killekar" osv. Så jag tror att hon är en ganska självsäker individ som gör de hon tycker om och inte de hon förväntas göra.
* Har börjat bli bra på att dela med sig och att samarbeta.
* Hon absolut älskar att måla och rita, de kan hon sysselsätta sig med i flera timmar. Ser/hör man inte Nea så sitter hon inne på sitt rum och ritar.
* Hon är bekväm med att vara utan mig, hon går iväg själv på öppna förskolan och kommer till mig om det är något hon vill eller för att få en kram och tanka lite mammaenergi.
 
Herregud vad det känns som att jag har en jättestor tjej här hemma när man läser igenom texten haha. Ja de är ganska galet vad mycket hon kan och hur duktig hon är (trots att hon inte går på dagis ;)). Kan inte förstå att hon är 2½ år redan, snart 3 år. Helt galet vad tiden går fort när man har kul ♥ Hennes knäppa uttalanden får mig att baxna av skratt mest hela dagarna haha :)
 
 
 
 

Shopping med Nea

Linnea har blivit intresserad av att handla kläder. Vi var på backaplan idag och gick runt i affärer. Linnea gick glatt runt och kikade på alla kläder. Emellanåt utbrast hon "åh mamma, titta fin!". Hon spatserade mes omkring på killavdelningarna och hittade 2 fina tröjor till sig själv, sen fick mamma hjälpa till att hitta matchande byxor. Tänk att hon har blivit så stor min lilla skit <3


Vår mysiga påskhelg

Nu har det varit ganska tyst här på bloggen ett tag. Har inte riktigt haft orken att skriva något de senaste.
 
Vi har iaf haft en mysig påskhelg. påskafton spenderades hemma hos svärföräldrarna, vi hade de trevligt och åt påskmiddag. Idag var vi uppe i skara hos min farmor. Hon bor mitt ute på landet så vi var ute och promenerade i skogen, lekte i trädgården och åt god mat. Älskar verkligen att åka till min farmor, de är så avslappnande och tyst. Man behöver inte ens låsa bilen och vagnen kan stå kvar utanför huset haha. Ganska stor skillnad jämfört med här i Göteborg. Linnea har dessutom ätit alldeles för mkt godis nu u helgen så nu blir de inget mer på ett bra tag, tror att hon är ganska trött på godis nu dessutom haha.
 
Tjejerna somnade gott i bilen hem och jag och Emil fick 2 timmars lugn och satt och pratade en hel del. Nu är vi båda två helt slut eter dagens äventyr så jag ska stupa i säng bredvid min lilla prinsessa.